Májrák Program

Október a májrák elleni küzdelem hónapja

Idehaza minden évben mintegy kétezer betegnél fedeznek fel májrákot. A tévhitekkel ellentétben nemcsak a túlzott alkoholfogyasztás, hanem vírusfertőzések és anyagcsere-betegségek is okozhatnak olyan májkárosodást, amelynek talaján nagyobb kockázattal alakul ki májrák. A Gyógyulj Velünk Egyesület szakmai előadással és tájékoztató rövidfilmekkel segíti a májrákban szenvedőket és hozzátartozóikat.

Májrák: nemzetközi útmutató a hazai betegek számára is

A Gyógyulj Velünk Egyesület gondozásában magyar nyelven is megjelent az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) májrákról szóló nemzetközi betegtájékoztató füzete.

A Gyógyulj Velünk Egyesület az ESMO-val kötött megállapodás révén magyarra fordíttatta a nemzetközi szakmai szervezet által a betegek és hozzátartozók számára a májrák diagnosztikai és terápiás lehetőségeiről összeállított útmutatót. A 45 oldalas kiadványt a betegszervezet kinyomtatva eljuttatja a társ civil szervezetekhez és a májrákos betegeket kezelő intézményekbe is. A 2020-ban publikált eredeti, angol nyelvű kiadvány eddig görög, spanyol, héber és szlovák nyelven volt elérhető, ez bővült ki most a magyar változattal. A nemzeti kiadásokat csak eltérés és kiegészítés nélküli fordításban engedélyezi az ESMO közzétenni, így az időközben bekövetkező esetleges terápiás módosítások akkor kerülhetnek be a lefordított anyagokba, miután az ESMO is frissíti az eredeti kiadást. A tartalom az európai irányelveket mutatja be, emiatt a kiadvány szerkesztői is hangsúlyozzák: az adott országban elérhető vizsgálatokról és adott stádiumokban alkalmazható kezelési lehetőségekről mindenkinek a saját kezelőorvosa tud személyre szabott információt adni.

A magyar nyelvű kiadást az Ipsen támogatása tette lehetővé. A kiadvány az ESMO hivatalos oldaláról teljes egészében letölthető PDF formátumban.

A hazai betegszervezet számos más betegségtípus mellett kiemelt témaként dolgozik a májrákos betegek és hozzátartozóik tájékoztatásáért, a hiteles és pontos egészségügyi információk közzétételéért. Az egyesület korábban több riportfilmet is forgatott a májrákról (ezek ide kattintva elérhetők), továbbá online betegedukációs fórumot is szervezett, ahol közérthetően összefoglalták az aktuális diagnosztikai és terápiás tudnivalókat, továbbá lehetőséget biztosítottak a résztvevők számára is kérdéseik feltételére (a közvetítés ide kattintva visszanézhető).

A májrák kialakulási okai és kezelési lehetőségei

Az elsődleges májrák kezelésében több mint egy évtizeden át nem volt jelentős terápiás változás az alkalmazott gyógyszerekben, az újabb eredmények nyomán viszont ebben a betegségtípusban is előretörhetnek az immunterápiák. Ez ugyanakkor nem változtat azon, hogy továbbra is a májdaganat műtéti eltávolítása a legfontosabb lépés a gyógyulásban korai stádiumban. Emellett a betegek egy részénél fontos szerepe lesz továbbra is a tablettás gyógyszerek formájában alkalmazható célzott onkológiai kezeléseknek, a májtumor fizikai roncsolását célzó ablációs és sugárkezeléseknek is. A lehetőségeket és korlátokat dr. Demeter Gyula, a Dél-pesti Centrumkórház onkológusa ismertette a Gyógyulj Velünk Egyesület online betegnapján.

Előadás linkje: itt érhető el

Májdaganatok kezelése: a lényeg 5 percben!

Műtét, helyi kezelések, célzott terápiás gyógyszerek, immunterápiák kilátásai. Mi a különbség a májrák és a májáttét között? Mi jelenthet áttörést a májrák kezelésében? Válaszok a Gyógyulj Velünk Egyesület rövidfilmjében.

Daganat a májban: hogyan kezelhető? Hogyan lehet együtt élni vele?

Immár 3 éve él májrákkal dr. Andreides József. Kezdetben úgy tűnt, egy műtéttel, utókezelések nélkül sikerül végleg meggyógyulnia a betegségből, azonban az kiújult, így újabb beavatkozásokra lett szükség. A kezelésekkel azonban évek óta kordában tudják tartani a folyamatot. Riport a májrák kezelésének orvosi és emberi oldaláról.