Prosztataszűrés lelet értelmezése

Jelige: 
prosztatarák csontáttéttel
Kérdés: 

Férjemnél előrehaladott prosztatadaganatot állapítottak meg, amit már nem tudnak állítólag műteni. Emellett több helyen csontáttéte is van. Kérdésem az, hogy mire számíthatunk a jövőben? Elkezdtek nála egy tablettás, majd injekciós kezelést, amiben nem bízunk. Étvágya  alig van, nagyon sokat fogyott. 

Válasz: 

A csontáttétek miatt valószínűleg a férje biszfoszfonát kezelésben részesül, amely a további csontáttétek megjelenését lassítja, illetve az úgynevezett “vázrendszeri események” (pl. törések) kialalkulását gátolja, késlelteti. Emellett a prosztatarák miatt hormonkezelés, bizonyos esetekben sugárkezelés, és ritkán kemoterápiás kezelés jön szóba, de ezek adásáról a férjét kezelő, a kórelőzményeket és jelenlegi állapotát pontosan ismerő onkológus, urológus vagy sugárterapeuta tud Önöknek pontosabb felvilágosítást adni.

A fogyásra tekintettel a tápanyagdús étkezés biztosításának megkísérlése mellett az orvos által rendelhető, magas kalóriatartalmú gyógytápszerek fogyasztása is szóba jöhet, erről is a kezelőorvosuktól tájékozódhatnak.