Ön mikor látta a székletét utoljára?

Nézze meg a székletét, mielőtt lehúzza! Ezzel a szlogennel indított kampányt az emésztő-szervrendszeri daganatos betegségek megelőzéséért a Gyógyulj Velünk Egyesület.

A legkisebb helyiség magányában mindenki rendszeresen nézze meg mit hagyott maga mögött. Ha tartósan megváltozik a megszokott székelési menetrend vagy a széklet állaga, nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mert csak egy idejében történő vizsgálattal lehet elejét venni egy súlyosabb betegség kialakulásának.

A széklet színe, szaga, állaga, formája, a székelés gyakorisága személyfüggő, igen tág az a spektrum, ami normálisnak, egészségesnek mondható, különösen hogy mindezt a napi étrend is befolyásolja.

Viszont vannak olyan figyelmeztető jelek, amelyek általánosan megfogalmazhatók, s amelyeket nem szabad elbagatellizálni. Ha nem eseti jelleggel, hanem tartósabban megváltoznak a korábbi székelési szokásai, élénk színű vagy sötétbarna véres, esetleg nyákos székletet, tartós hasmenést vagy épp székrekedést észlel, utána kell járni, hogy mi okozza a panaszokat. Számos gasztroenterológiai betegség, gyulladás, fertőzés is állhat a háttérben, de a vizsgálatok során ki kell zárni azt is, nem daganat okozza-e a gondokat.

Ne szégyellje!

Amennyiben panaszai vannak, ne várjon a vizsgálattal! Ha nincs komoly gond, akkor könnyen orvosolni lehet a problémát, ha viszont súlyosabb betegség fenyegetésének jele a megváltozott széklet, az időhúzással csak rosszabbra fog fordulni a helyzet.

Nem szabad, hogy a széklettel összefüggő problémák tabutémának számítsanak: figyeljen oda önmagára és gond esetén szégyenkezés és halogatás nélkül menjen el orvoshoz!

Tünetek nélkül is érdemes szűrővizsgálatra menni

Fontos tudni azt is, hogy a legveszedelmesebb betegségek sem okoznak mindig panaszokat, észrevétlenül terjednek szét a szervezetben, ezért 50 év felett panaszmentes állapotban is el kell menni vastagbél-szűrővizsgálatra.

A vastagbéltükrözés a legbiztosabb szűrési módszer, ami viszont sajnos idehaza népegészségügyi szűrésként ma még nem érhető el széles körben. A háziorvos viszont most is tud segíteni abban, hogy ha szeretne, eljuthasson a vizsgálatra, és ezáltal elkerülhessen egy rosszindulatú daganatos betegséget vagy minél gyorsabban maga mögött tudhassa azt.