Élőképpel a hólyagrák ellen

Május a hólyagrák elleni nemzetközi küzdelem hónapja. Csaknem 40 taxi segített abban, hogy különleges módon hívjuk fel a figyelmet erre a sokakat érintő, de kevesek által ismert betegségre. 

Hazánkban a hólyagrák az összes daganatos megbetegedések mintegy 3 százalékát teszi ki, Magyarországon átlagosan 2600 főt érint a betegség. A hólyagrák a férfiaknál a 4., a nőknél a 8. leggyakoribb daganattípus.Ennek ellenére sajnos nagyon kevesen vannak tisztában a betegség alapvető tüneteivel, pedig a korai felismerés kulcsfontosságú a gyógyulási kilátások alakulása szempontjából.

A kampánnyal a tünetekre és az időben történő felismerés fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet. A legfontosabb tünetre, a véres vizeletre, mely lehet makroszkópos, azaz szabad szemmel is látható, vagy mikroszkópos, mely csak laborvizsgálattal mutatható ki. Arra, hogy akiknél fennállnak a rizikófaktorok, ilyen a dohányzás, gyakori bakteriális fertőzések, kémiai anyagokkal történő kontaktus, azok különösen figyeljenek a tünetekre.

A legfontosabb üzenet, hogy az emberek forduljanak orvoshoz, így körzeti orvoshoz, urológushoz, ha eltérést találnak a vizeletükben.

A televíziós tudósítások és híradások révén, bízunk benne, sokakhoz eljut az üzenetünk. Ha Ön is megosztja, azzal is segíti célkitűzésünket, s lehet, hogy éppen ezáltal járul hozzá egy korai diagnózishoz. http://www.hirado.hu/2017/04/30/rendhagyo-modon-hivtak-fel-a-figyelmet-e...