Betegségek

 • Egyre gyakoribb a melanóma. Vigyázzon a bőrére!

  Ugrásszerűen megnőtt a bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága az elmúlt egy évtizedben, ezen belül a legsúlyosabb ráktípus, a melanóma előfordulása emelkedett a legnagyobb mértékben, csaknem a másfélszeresére – mondja Dr. Holló Péter. A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese a megelőzés, azaz a fényvédelem és a rendszeres anyajegyvizsgálat fontosságára hívta fel a figyelmet, a korai felismerés és eltávolítás ugyanis jelentősen befolyásolja a betegség lefolyását.

 • Rövid ismertető az immunterápiákról

  Az immunterápiák egyelőre csak kevés tumor esetében egyenrangú alternatívái a hagyományos kemoterápiának vagy sugárkezelésnek, de a kutatók mindig újabb és újabb eredményekkel állnak elő. Minél nagyobb a tumor, annál kevésbé hozzáférhető az immunrendszer számára, annál kevésbé tud védekező-rendszerünk lépést tartani a tumornövekedéssel, és a tumor azon „trükkjeivel”, amelyekkel igyekszik magát az immunrendszer számára „láthatatlanná” tenni. Éppen ezért az immunterápiáknak a többi daganatellenes kezelésével együtt alkalmazva van jelentősége és elsősorban kisméretű daganatok ellen hatékonyak. Így megint csak hangsúlyt kap a minél korábbi stádiumban való felfedezés.

 • A vastag- és végbélrákok hagyományos szűrővizsgálatai

  A szűrővizsgálatok a tünetmentes személyeknél a rákmegelőző állapotok és a rosszindulatú folyamatok korai stádiumban való kimutatására szolgálnak. A vastagbélrák és végbélrák szűrővizsgálatainak eredményei azt mutatják, hogy a szűrés során kimutatott polipok eltávolítása a vastagbélrák és végbélrák kialakulását 60-70 százalékkal, a rák miatti halálozást 45-79 százalékkal csökkenti. A rákmegelőző állapotok felismerésének, a korai stádiumban lévő tumorok kimutatásának eredményessége nagymértékben függ a vizsgálati módszertől. A szakmai javallatok ellenére jelenleg egyelőre nincs szervezett népegészségügyi szűrővizsgálati program Magyarországon, amely a vastagbélrák és a végbélrák megelőzését, illetve korai stádiumban való felfedezését célozná. A szűrővizsgálatra egyéni kezdeményezésre a háziorvos adhat beutalót valamely szakrendelésre.

 • Molekuláris diagnosztika az áttétes vastagbéldaganatos betegség kezelésében

  A modern gyógyászat manapság igen gyorsan változik, az orvostudomány összes területén új lehetőségeket találnak a kutatók a betegségek diagnosztizálása és a kezelésük hatékonyabbá tételére, ez a daganatos betegségek esetében is igaz. Az egyik legújabb megközelítés szerint a gyógyszereket a betegek szükségleteihez mérten kell kiválasztani és adagolni, ezt célzott terápiának nevezzük. A kutatások szerint akkor, ha a kezelőorvos a beteg egyéni biológiai jellemzőihez mérten választ gyógyszert vagy terápiát, kevesebb mellékhatás jelentkezik és a gyógyszer hatékonysága is javul.